Ga naar hoofdinhoud

Hindi woordenboek Nederlands/Hindi - Hindi/Nederlands

Afbeelding van Hindi woordenboek Nederlands/Hindi - Hindi/Nederlands

Beschrijving

Dit woordenboek is gebaseerd op het Woordenboek Hindi-Nederlands van de heer dr.mr.drs. Jnan H. Adhin. Aangezien dit woordenboek is verschenen in 1953, hebben wij alle woorden ervan met hun betekenissen gecontroleerd met gebruik van een aantal recente Woordenboeken Hindi-Engels. Tevens hebben wij een aantal ‘moderne’ woorden toegevoegd. Het aantal ‘ingangen’ van het deel Hindi-Nederlands is ongeveer 11200.

In Adhin’s Woordenboek was geen deel Nederlands-Hindi opgenomen; wij hebben een dergelijk deel toegevoegd. Hierin is een bescheidener aantal woorden opgenomen; dit zijn vanzelfsprekend wel de meest gangbare woorden. Het deel Nederlands-Hindi telt ongeveer 5100 ‘ingangen’.

Dit woordenboek is met name ook bestemd voor minder gevorderde cursisten. Daarom hebben wij in beide delen Hindi-Nederlands en Nederlands-Hindi telkens naast het woord in het Dewanágri schrift de transscriptie in ons latijnse schrift toegevoegd. Voor met name het gemak van de minder gevorderde gebruikers van het woordenboek hebben wij in het deel Hindi-Nederlands de latijnse transscriptie voorop gezet en de woorden opgenomen en gerangschikt in de (vertrouwde) volgorde van het latijnse alfabet. Dit mag vreemd lijken, maar wordt ook gedaan in meerdere van de door ons geraadpleegde Woordenboeken Hindi-Engels; het bevordert de snelheid en het gemak van het opzoeken van een woord.

In het voorwoord vindt de gebruiker een overzicht van de Dewanágri karakters met de bijbehorende latijnse transscriptie.
Tot slot een wellicht overbodige waarschuwing: de gebruiker zal in dit woordenboek slechts Hindiwoorden vinden, en geen woorden uit het verwante Sarnámi, het Surinaams Hindostaans.

De auteurs, Eline Santokhi en dr. Lydius Nienhuis, zijn ook de samenstellers van het Sarnámi Woordenboek - Een tweetalig woordenboek van het Surinaams Hindostaans, en van 500 Spreekwoorden en Gezegden uit het Sarnámi en het Hindi.

Kopen bij


Dit artikel is op dit moment niet beschikbaar.


Specificaties

ISBN/EAN9789080509207
TypeBoek

Publicatie

AuteurSantokhi
UitgeverSampreshan Uitgever