Ga naar hoofdinhoud

Een rebelse vrouw uit de Verlichting

Beschrijving

De zelfverzekerde jonge vrouw Sara Burgerhart ontvlucht het huis van haar vrekkige tante en huurt een kamer in Amsterdam. Ze geniet met vriendinnen intens van haar vrijheid. Aan aandacht van mannen geen gebrek. Maar Sara wil zich niet binden, hoewel ze de aristocratische R. stiekem wel leuk vindt. Dat hij een gewetenloze rokkenjager is, ontgaat haar, evenals het feit dat ze vijanden heeft. Hoe loopt dit verhaal over liefde en verraad af?

Al meteen bij verschijning in 1782 omarmde het publiek de briefroman 'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart' massaal. Het boek was de doorbraak voor het romangenre in Nederland. De schrijfsters Elisabeth Wolff en Agatha Deken laten de lezer nog altijd bijna terloops kennismaken met kernthema's uit de Nederlandse Verlichting. Hoe belangrijk is opvoeding voor naïeve meiden als Sara of verwende jongemannen als R.? Hoe creëer je een maatschappij waarin niemand ontspoort? Wat te doen met godsdienstfanatici? En welke positie hadden broodschrijfsters als Wolff en Deken?

Deze nieuwe editie brengt de belangrijkste brieven in moderne hertaling en plaatst de roman in de context van de achttiende-eeuwse Verlichting. Met opdrachten voor de leerlingen en docentenhandleiding.

'Tekst in Context' is een reeks historische literatuur voor het voortgezet onderwijs, onder redactie van Frits van Oostrom en Hubert Slings. In deze reeks worden de resultaten van decennia wetenschappelijk onderzoek volgens de eisen van de moderne didactiek aan de leerlingen gepresenteerd. De delen bevatten een vertaling van de historische tekst, zijn uitbundig geïllustreerd en geven veel informatie over de historisch-sociologische context. De serie is op vele manieren en op verschillende niveaus te gebruiken en is enthousiast onthaald door docenten en leerlingen op scholen voor havo en vwo.

Kopen bij


Dit artikel is op dit moment niet beschikbaar.


Specificaties

ISBN/EAN9789089643513
TypeBoek